Är det möjligtvis detta som drabbat mig?

Symptomerna låter helt rätt.
(tror då på att det kan bero på "virus på balansnerven", jag är alltså inte kvinna i medelådern)


Kristallsjukan

Godartad lägesyrsel eller lägesförändringsyrsel- kallas ibland också "kristallsjukan". Orsaken till yrseln är nämligen att små kalkstenar, kristaller, lossnar från sin ordinarie plats i balansorganet, och hamnar i en av båggångarna. Båggångarna liknar cykelslangar med vätska i, berättar Johan Bergenius.
- När man lägger sig ner eller ändrar position kommer kristallerna på grund av sin tyngd att förflytta sig till den lägsta punkten. Det är det som ger en retning på sinnescellerna och övergående yrselepisoder.
Yrseln kommer ibland när man böjer huvudet framåt eller bakåt, men vanligast när man lägger sig i sängen på kvällen och kanske vrider huvudet eller reser sig på morgonen.
Yrseln är av karuselltyp, allt snurrar runt, men det klingar av ganska snabbt, oftast inom några minuter. Yrseln ger sällan illamående och medför inga hörselstörningar.
Besvären brukar gå över spontant efter några veckor, men är otrevliga så länge de pågår. Ungefär hälften av patienterna drabbas dessutom av flera episoder av lägesyrsel under sin livstid.
Tidigare har man inte haft någon behandling mot den här yrselsjukdomen, men idag kan man med framgång pröva något som kallas repositionsbehandling.
- Behandlingen innebär att man flyttar ut kristallerna ur båggången och lägger dem i hinnsäcken där de senare löses upp, säger Johan Bergenius. Innan de är upplösta kan man känna ostadighet under några dygn. Behandlingen går till så att vi låter patienten ha huvudet i olika lägen. Först provocerar vi yrseln, patienten får ligga i den position där hon blir yr och stå ut med det en liten stund. Hon ska hålla ögonen öppna, för ögonrörelserna betyder väldigt mycket i den här diagnostiken. Balansorganet är kopplat till ögonrörelser, och beroende på hur ögonen rör sig vet jag var problemet sitter. När hon legat ett tag och yrseln gått över, kristallerna sjunkit ner, då vrider jag patientens huvud så att kristallerna kan vandra vidare.
Lägesyrsel brukar debutera i 50-60 årsåldern och är vanligare hos kvinnor. Man kan också se det hos personer som fått ett slag i huvudet och hos dem som haft "virus på balansnerven".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0